Amazon Echo Show без YouTube

Google забрани Youtube в Amazon Echo Show

Гугъл и Амазон имат дълго съперничество. Поредният епизод в сагата е скорошната забрана YouTube да се излъчва на едно от новите устройства на мега магазина – Amazon Echo Show.

Официалните позиции

Според представители на Амазон това е неочаквано и непредизвикано действие. Цитираме говорител на Амазон:

Google направи промяна. Нашите клиенти можеха да използват YouTube на Echo Show. От този следобед Google реши да спре достъпа до YouTube на Echo Show, без обяснение и информация до потребителите. Няма техническа причина за това решение и това е разочароващо, както и е в ущърб на клиентите на двете компании.

Разбира се всяка истина има 2 страни. Google също имат своето обяснение, а именно, че устройството на Амазон не отговаря на техните условия за употреба:

Преговаряхме с Amazon дълго време, за да стигнем до съгласие, което да доведе до страхотно качество на услугата за потребителите на двете платформи. Начинът, по който Amazon показва YouTube на Echo Show нарушава нашите условия за ползване и създава лошо потребителско преживяване. Надявамсе се да успеем да стигнем до съгласие и да решим проблема скоро.

Нашето мнение

Официалните позиции са ясни. Според нас, можем да очакваме нови подобни атаки и от двете страни. Те са по-скоро дрънкане на оръжие и премерване на силите в дадения момент. В момента Амазон и Гугъл са двата най-големи играча в гласово базирания изкуствен интелект (поне докато Apple пусне на пазара HomePod, а вероятно и след това). Пазарният дял на Амазон с всичките им гласово базирани устройства е около 70%, а на Google едва около 25%. Нормално е от Гугъл в непривичната роля на по-малкия конкурент да се опитат да намерят начин да направят своята екосистема по-предпочитана.

Въпреки това в краткосрочен и средносрочен план очакваме по-скоро “студена” отколкото публична война с всички средства между двете компании. Услугите на двете компании поне за момента са твърде интегрирани и рязко прекъсване на “дипломатически отношения” би било само в ущърб на потребителите.  Ето защо смятаме, че скоро ще има договорка по този въпрос. Това е видимо и от изявлението на представителите на Google, които оставят вратичка за примирие.

 

По материали от Tech Crunch

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.