Amazon Echo в кухнята

10+ начина да използваш Amazon Echo в кухнята

Както вече знаеш Алекса е гласовия асистент на Амазон. Няма нищо по-лесно от това да я впрегнеш да ти помага докато готвиш или планираш следващия кулинарен шедьовър. За целта просто сложи Amazon Echo в кухнята или достатъчно близо, за да може умната колонка да те “чуе”, запретни ръкави и смело напред със следните няколко идеи.

Вероятно ще кажеш, че първите 3 идеи не са съвсем пригодни за България, защото навлизането на нашия пазар на свързани/умни уреди е доста ограничено. Това е така днес, но знаем колко бързо технологиите се рапространяват и стават достъпни. Освен това ние сме гийкове и обичаме всички свързани джаджи.

Правене на кафе

Можеш да използваш Alexa, за да си пуснеш кафе. Разбира се за целта трябва да имаш умна кафе машина от типа на Behmor Connected Temperature Control Coffee Maker. Хубавото на този конкретен модел машина е, че е интегриран с Алекса и няма нужда от допълнителни настройки.

Ако имаш обикновена кафемашина за шварц кафе, можеш да постигнеш същия ефект със смарт ключ + IFTTT команда (скоро ще направим специална статия по темата). За целта ще трябва да настроиш IFTTT Applet, който да включва смарт ключа с избрана от теб фраза.

И в двата случая някой трябва да зареди кафето и водата от предната вечер. Но пък удоволствието да кажеш с полузаспал глас и още не отворил очи  вълшебната думичка и кафето да започне да се прави е безценно.

Управление на умни уреди за готвене

Alexa може да контролира умни уреди и устройства за готвене, като например свързани sous vide и slowcooker-и.

Уреди като този на Anova имат вече Alexa skills. Anova Culinary може да ти покаже температурата, да ти помогне с определянето на температурата за готвене на конкретни продукти, или да провери докъде е стигнало готвенето.

Имай предвид, че въпреки че Alexa поддържа WeMo устройства, поне за сега няма да намериш поддръжка за Crock-Pot Smart Slow Cooker с WeMo. За тях ще трявба да разчиташ на IFTTT, за да свържеш WeMo slow cooker с Alexa.

Управление на големи уреди

Alexa работи с много кухненски уреди, като печки и хладилници. Например skill-а Geneva на GE дава възможност да затоплиш фурната си с гласова команда.

LG също е интегрирал Alexa директно в своя хладилник Smart InstaView.

Тъй като архитектурата е доста отворена, хубавото е че можеш да свържеш чрез IFTTT и други умни уреди, дори когато не предлагат директна интеграция с Алекса. Просто ще трябва да създадеш съответните аплети и ще можеш да контролираш умни печки, миялни и хладилници.

Таймери

Това е едно от най-яките неща според мен, като активно готвещ. Времето е супер важно, когато твориш в кухнята. В случай че си падаш по френската кухня или някои по-технични блюда – може да се наложи да включиш няколко таймера едновременно. В къщи преди ползвах часовника на котлона или този на печката, но това понякога е объркващо. Да не говорим, че може да ги нулираш по грешка, докато позлваш уредите.

Echo може да стартира няколко таймера едновреме. В момента, когато всеки от тях изтече, Alexa ще съобщи по име кой таймер е изтекъл. Кажи например “Alexa, set a egg timer for 3 minutes,”  и след 3 минути устройството ще ти съобщава че “Your egg timer is done”. Докато не кажеш “Alexa stop timer”, Alexa ще продъжава да съобщава, за да се убеди, че си я чул.

Единственото, което аз намирам за малко неудобство е, че докато не спреш първия изтекъл таймер, гласовият асистент не съобщава за втория. Тук предполагам логиката е, че ако не спреш първия – така или иначе няма да чуеш и втория.

Конвертиране на мерки и теглилки

Когато готвиш доста често се налага да правиш някои сметки наум. Например колко чаени лъжици има в супена или колко грама масло е една лъжица. Аз готвя доста често по рецепти от американски сайтове и постоянно ми се налага да обръщам градуси по Фаренхайт в Целзий, или фунтове в грамове. Алекса може да прави тези сметки бързо и лесно. Просто кажи например “Alexa, convert 380 degree Fahrenheit into Celsius.”

Също можеш да питаш за теглото на обемни мерки, като например “Alexa, how much does a cup of sugar weigh?”

Рецепти

Ако се чудиш какво да сготвиш или пък не си сигурен как се прави брауни – Amazon Echo ще ти помогне. За целта ще трябва да инсталираш някой от кулинарните skills, които Amazon Echo предлага. Може би най-популярен е този на  Allrecipes – един от големите сайтове за рецепти. С него можеш да достигнеш до повече от 60,000 рецепти с Alexa.

Каквото и да ти се хапва просто попитай Alexa и тя ще ти прочете на глас списъка, количествата на продуктите и начина им на приготвяне. Ако случайно забравиш някое количество докато готвиш – просто попитай и Alexa ще ти напомни. Също така може да питаш за рецепти с продуктите, които имаш в хладилника, да отбелязваш любими рецепти, да чуеш и отзивите за рецептите от читатели на сайта. Също можеш да си пратиш рецептата на телефона ако ти е по-лесно да я прочетеш там или пък отиваш до магазина и искаш да не забравиш нещо от списъка.

Във видеото можеш и да видиш как работи този skill:

Намиране на алтернативни продукти

Сигурно се е случвало и на теб – смяташ да сготвиш нещо и тъкмо започваш, за да установиш че ти липсва един от продуктите. Особено ако готвиш по рецепти от други държави, често се случва подобен продукт да се намира трудно в България. Неща като buttermilk, heavy cream, пекан в нашите магазини изобщо няма. Какво да направиш?

С Алекса е лесно. Инсталирай skill Ingredient Sub skill и кажи “Alexa, ask Ingredient Sub what I can use instead of buttermilk?” Ще установиш, че можеш да използваш кисело мляко, лимонов сок или оцет и мляко, за да си направиш заместител.

Ще се изненадаш колко много продукти имат заместители. Някои потребители казват че са намерили заместители за основни продукти като оцет и сурови яйца!!

Списък

Ако все пак не можеш да намериш заместител на продукта или пък не искаш, вероятно е добра идея да запишеш липсващите продукти в списъка за пазаруване. С Amazon Echo това е наистина лесно.

Просто кажи “Alexa, add [product] to my shopping list”. След това, когато отидеш в магазина можеш да отвориш приложението на Алекса на телефона си и да отмяташ нужните продукти, когато ги сложиш в количката. Ако пък, като мен си фен на друго приложение за списъци като Wunderlist, с IFTTT лесно можеш да пратиш списъка към него или мейла си.

По-малко изхвърлена храна

Вероятно в България не изхвърляме толкова храна, колкото на Запад, но все пак със навлизането на седмичното пазаруване, често надценяваме какво можем да изядем. Но има Alexa skill, който да ти помогне дори за това – Save the Food Alexa skill, който дава инструкции как да съхраняваш храна за по-дълго, а също и кои храни могат да се ядат въпреки, че са престояли дълго в хладилника ти. Просто попитай “Alexa, ask Save the Food how to store spinach” и готово.

 

Броене на калории

В случай, че си падаш по здравословния начин на живот или си на диета, броенето на калории е едно от досадните неща, които правиш. С Alexa и това е по-лесно. Просто попитай Amazon Echo и ще получиш отговор. Включително можеш да цитираш и грамаж на храната, тогава Alexa ще направи точни сметки за теб. Кажи например: “Alexa, how many calories are there in 100 grams milk chocolate?”

Алекса може да даде информация и за въглехидратното съдържание, но не за всички продукти. Зависи доколко информацията за конкретната марка е достъпна. По-лесно се намира информация за по-общи продукти като банани или пилешка пържола.

Съчетаване на вино и храна

Алекса може да бъде и твоя сомелиер и да те съветва какво вино върви с храната, която готвиш. За целта отново ще прибегнем до skill – може да пробваш Wine Buddy или MySomm. Вероятно конкретните вина ще се трудно достъпни от България, но поне ще можеш да се ориентираш за сортовете.

Можеш да попиташ например “Alexa, ask Wine Buddy what pairs with pork chop”.

Слушане на музика и подкасти

Ако искаш да уплътниш времето си докато готвиш имаш идеалнa възможност да послушаш музика или подкасти. Така хем ще се забавляваш или може да научиш нещо, хем ще готвиш с пълна сила за хората, които обичаш.

Забъркване на коктейли

Към музиката върви и един добре направен коктейл. С помощта на Алекса това е много лесно занимание . За целта ти трябва само приложението The Bartender. Този skill ще ти предостави рецептите за множество популярни коктейли.

Просто кажи, “Alexa, ask The Bartender how to make a Bloody Mary,” и твоето Echo ще започне да ти дава инструкции. Наличните рецепти за около 12000.

The Bartender взима рецептите от интернет, така че може да има известни разлики в качеството и количеството на рецептите. Все пак това е доста добър начин да научиш съставките, пропорциите и специалните техники.

И един съвет от нас – миксирай, забавлявай се, но не прекалявай с коктейлите 🙂

 

Надяваме се, че тук ще намериш някои добри идеи. Ако имаш какво да добавиш – ще се радваме да го направиш в коментарите към статията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.