Amazon Echo powered by Alexa

Amazon Alexa – какво представлява и има ли почва у нас?

Какво представлява Amazon Alexa?

Amazon Alexa (Алекса), която според създателите си взима името си от древната библиотека на Александрия, е интелигента система с гласово управление. Тя дава възможност на потребителите да изпълняват желанията си – поне по-простите от тях, като например димирането на осветление или слушането на музика. Интеграцията на Алекса в продуктите Echo, Dot и Tap ги прави много повече от портативни аудио плеъри – те се превърнаха в смарт хъбове и интернет асистенти. Именно това превърна Echo в един от най-големите успехи на Amazon, особено за хората, които са запалени по умните домове и автоматизацията.

Благодарение на микрофоните си с широк обхват на действие, Алекса реагира на гласови команди почти отвсякъде, от където би ви чул и човек. И най-важното – няма бутон за активиране. Просто трябва да кажете ключовата дума (за сега “Alexa”, “Echo”, “Amazon” или “Computer”), последвана от подходяща команда и тя ще бъде изпълнена. Или поне ако сте настроили всичко правилно и използвате верните думи. След като веднъж свикнете с някои от специфичните ѝ изисквания, използването на Алекса ще стане много по-естествено и лесно, отколкото използването на Siri или Google Now. Поради тази причина скоро ще откриете, че вкъщи използвате телефона си все по-малко.

Все пак възникват два важни въпроса – колко точно ни слуша Алекса и какво може или не може да прави? Въпреки тях според нас Echo вече е достатъчно добър и качествен продукт, който си заслужава да използвате. А отговорите предните и други въпроси ще намерите по-долу.

За кого е предназначен Echo?

За да не стават недоразумения – Echo е добра безжична тонколона по свой собствен начин. Но ако слушането на музика е всичко, което ви интересува, има доста по-хубави и евтини решения.

Истинската причина, поради която бихте искали Echo в момента е, защото искате платформата за гласово управление Алекса. Гласовото управление ви освобождава от постоянното носене на смарфона в ръце или джобове. Ако преходът от щракане на ключа на лампата до цъкането на бутон на телефона, за да си светнете лампата, ви се е видял напредничав, тогава да видите Алекса да управлява дома ви ще бъде наистина приятно усещане, макар и по един техно-маниашки начин.

Алекса е особено полезна в умните домове, защото ви позволява да управлявате всичките си интелигентни устройства без да се налага да си вадите телефона и да стартирате приложения. Макар, че Amazon имат приложение за нея, то е главно за настройка, добавяне на нови умения (skills) или преглед на запаметения списък за пазаруване. През повечето време Echo, Tap и Dot ви позволяват да използвате функциите на Алекса без да се налага въобще да поглеждате екран.

Представете си как се разхождате вечер вкъщи и ръцете ви са пълни с пазарски чанти. За да запалите лампата в предишната версия на умния си дом, трябва да оставите всичко на земята, да извадите телефона си, да го отключите, да стартирате приложението, да намерите ключа и да цъкнете на иконката. С Алекса просто казвате “Alexa, turn on the kitchen lights!” и лампите се включват. Можете дори с една дума да управлявате различни групи от уреди или цялата къща.

Алекса може да отговаря и на много въпроси, търсейки информация от различни сайтове в интернет, да ви каже колко грама има в един галон, да ви помогне с домашното по математика както и да състави списък със задачи, напомняния или продукти за пазаруване.
Списъкът с възможни действия на Алекса се допълва ежедневно, а новите умения (Skills), които може да добавите, дават възможност тя да изпълнява вашите персонализирани задачи и желания.

Ако вече имате друг Алекса-съвместим продукт или някой от главните хъбове за умен дом (SmartThings, Harmony, Wink, D-Link, Insteon, Broadlink и др.), добавянето на Amazon Echo ще направи използването на тези устройства още по-лесно и естествено.

Все пак Echo сам по себе си не е цялостна система за умен дом. Няма да замени добре програмиран хъб и няма да изпълни сложна команда от типа на “Включи осветлението в банята, когато пусна рок музика в кухнята”. Може дори да не е най-добрият начин за използване на съществуващите смарт устройства, които все още не са част от цялостната екосистема. По-скоро възприемайте Echo като общ интерфейс за вашият умен дом. Интерфейс, който е много по-лесен за използване от това да стартирате поредното приложение на смартфона си и дори превъзхождащ всички съществуващи подобни приложения. Така ще забележите, че все повече и повече разчитате на Алекса.

Как работи Алекса?

Амазон създадоха своя своя система за natural-language processing (обработка на данни на естествен за хората език), която е една от най-добрите, съществуващи към момента. Ако зададете въпрос или команда, обикновено не ви се налага да повтаряте какво искате. Голяма част от успеха на Алекса се дължи на седемте силно чувствителни микрофона, вградени в портативните говорители Echo и Echo Dot. Алекса чува винаги, когато я повикате и е готова бързо да отговори.
Както обяснихме и по-рано, Echo и Echo Dot служат само за изпращане на гласа ви към облака на Амазон, когато поискате нещо от тях. Резултат от запитванията може да се види и в Amazon Alexa приложението на телефона ви, от където може да се изтрие ако не искате да оставяте следа. По подразбиране може да събудите Echo с думата “Алекса”, но може да се смени на “Компютър”, “Амазон” или “Ехо”. След като изречете магическата дума, микрофонът записва всичко след нея и го изпраща към сървърите на Амазон за моментален анализ. Ако командата се окаже въпрос, на който Алекса може да отговори веднага (например “Колко е часът” или “Какво е времето в Париж”), отговорът идва директно и се възпроизвежда от говорителя на Echo с женски, леко компютърен глас. Ако сте поискали музика, Алекса започва да търси в Amazon Music или Amazon Prime. Ако нямате акаунт на тези места, може да слушате радио от TuneIn, Pandora, Spotify или iHeartRadio. Когато поискате от Echo да ви разкаже шега, отговорът, който ще получите, обикновено е леко английски хумор, но със сигурност може да ви разсмее. При команда за включване/изключване на лампи или настройка на термостат, тя ще се изпълни само ако подходящо сте конфигурирали подходящите skill-ове в системата. Компютърният глас ще ви отговори със статус на командата или с просто “ОК” ако всичко е наред.

Именно възможността за интеграция на допълнителни устройства е причината много хора да харесват Echo. Броят на тези устройства расте постоянно, но ако все пак не намирате skill, подходящ за вас, може да се обърнете към допълнително приложение като IFTTT, Yonomi и др. Amazon оставят вратата за нови партньори, допълващи възможностите на Алекса отворена и всеки може да даде своя принос.

Все пак е най-лесно да интегрирате продукти, с които Алекса вече може да работи. Списък с тях може да намерите в менюто Smart-Home в приложението за настройка. Част от устройствата са крушки Philips Hue и LIFX, осветителни системи Lutron, WeMo ключове на Belkin, термостати Nest, Ecobee и Sensi, контакти TP-Link и цели смарт системи на Insteon, Harmony, Wink и SmartThings. Използването на смарт системите е препоръчително, защото значително разширява възможностите.
След ъпдейт от Юни 2017, цялата гама Amazon Echo вече може да се използва като домашен интерком. Ако имате няколко Echo, Tap или Dot, дори и на различни места (дом, офис, вила), може да разговаряте през тях, подобно на радиостанции, стартирайки разговора само с гласова команда. Единственото, което трябва да направите предварително е да им зададете имена и да включите “drop-in” функционалността в менюто с настройки.

Не на последно място, а всъщност и най-близката до Амазон функция на Echo е пазаруването с гласови команди. Естествено то е възможно само за Prime членове на Амазон. За сега не можете да поръчате дрехи, обувки, часовници или бижута. За всичко останало Алекса ще потърси за вас цена и ще иска потвърждение с 4-цифрен код преди покупката. Това предотвратява случайни покупки от деца или гости. Плащането на поръчката става през предпочитаният от вас метод в сайта на Амазон. Дори това лято на Amazon Prime Day от компанията направиха специални промоции, достъпни само за потребители на Echo.

Уменията на Алекса (skills)

Какво е Skill? В света на Echo и Алекса, Skill (умение) е нещо като допълнителна програма, която може лесно да добавите към Echo, Dot и Tap, за да може те да изпълняват нови задачи. До момента има над 10 000 skill-a в менюто на Алекса, като всекидневно се появяват нови. През Април 2017 Амазон предоставиха публичен достъп до Alexa Skill Kit, където всеки с достатъчно програмистки умения може да създаде свои skill-ове и да ги използва за себе си. Веднъж създадени в акаунта ви, тези skill-ове ще работят с всички Алекса устройства в дома ви, без да се налага да ги добавяте по отделно.

Както е и при приложенията за смартфони, има доста неизползваеми skill-ове, но има още повече полезни. Първият, който горещо препоръчваме да използвате е IFTTT (If This Then That). Той позволява да свържете различни устройства и приложения автоматично през облачните услуги на Амазон, използвайки т.нар. рецепти.
Някои skill-ове дават възможност да се правят поръчки дори извън света на Амазон. Пример за това са Uber и Lyft за поръчка на превоз, Domino’s Pizza за поръчка на храна и др.
Всеки може да намери голям набор от допълнителни умения за всякакъв тип хобита и интереси. Има такива за каране на сърф, за помощ с домашните, за рецепти, за трафик, за нов тип смарт устройства. Има и по-малко практични, но пък много забавни skill-ове, като например рецепти за различни напитки, игри с въпроси или тематични вицове. Няма лимит на броя skill-ове, които може да добавите към акаунта си. Единственият проблем, който може да срещнете, е запомнянето на гласовите команди за всеки един от тях.

Ограниченията на Алекса

Една от най-големите критики на потребителите на Алекса, дори и от най-верните фенове, е това, че тя може да изпълнява само по една команда. Не може да кажете “Акекса, включи лампите в кухята и в спалнята”, освен ако не създадете група, наречена “кухня и спалня”. Не можете да кажете “Пусни музика и намали температурата”. Всяка команда трябва да бъде изговорена отделно. Дори да сте създали сцени и допълнителни групи в някой от допълнителните смарт хъбове или други устройства, Алекса може да се обръща само към едно от тях.
Поради тази причина дори създаването на списък за пазаруване трябва да става чрез задаване на всеки продукт по отделно. Ако имате дълъг списък, това може да бъде доста досадно, особено за хората в стаята, които ви слушат. И въпреки, че Алекса създава за вас въпросният списък в приложението на телефона ви и ви дава възможност да го гледате докато сте в магазина, ще се наложи да използвате приложение, подобно на IFTTT, за да можете да го споделите или да го принтирате.
Едно от любимите занимания на потребителите на подобен на Echo тип домашни асистенти е задаването на случайно избрани въпроси. Тук се усеща видимата разлика – Алекса не е Google. Системата на Amazon знае много, но често въпросите без отговор са повече от тези с такъв.

Потребителите на няколко устройства от семейството на Алекса са допълнително затруднени от малкият избор на имена, с които може да се наричат те. Както споменахме по-горе, може да смените името на “Алекса”, “Амазон”, “Ехо” или “Компютър”. Микрофоните на Echo и Dot са толкова чувствителни, че при отворена врата може да активирате и устройството в съседната стая. Ако все пак смените имената се оказва сложно да запомните коя стая на кое от предварително зададените имена отговаря. Да не говорим ако ги размените. Амазон работи по разрешаването на този проблем с програмта Echo Spatial Perception Technology. Тя ще активира най-близкото до вас Echo, без значение колко от тях са в обсег.

Дори и да се преодолее горният проблем, съществува и един още по-неприятен – ако около вас е шумно, говорят няколко човека или сте пуснали силно музика през Алекса, тя не може да ви чуе. От Амазон са се опитали да решат проблема с технологии за заглушаване на околния шум, но те не всеки път постигат желаният ефект. Добрата новина тук е, че Амазон изпраща автоматично ъпдейти на системата и много потребители потвърждават, че има значително подобрение в разпознаването в последните версии. Едно от последните подобрения е, че Алекса започна да разпознава кой й говори. По този начин ако кажем “Алекса”, а друг каже “…подай ми солта” в друг разговор, няма да получим странен отговор и ще можем да продължим мисълта си.

В предните точки споменахме, че ако искате да използвате Echo главно за музика, по-добре да го смените със система като Sonos, която е изключително добра в това. Echo, Dot и Tap не могат да се синхронизират помежду си или да свирят в група. Всяко устройство възпроизвежда собствена музика, която се задава по отделно. Не може да кажете “Пусни песента ми на всички устройства”. Освен това от Амазон ограничават Prime Music да работи само на едно устройство в даден момент. Това налага използването на Pandora, Spotify или TuneIn, които пък не са много добри в търсенето на конкретна песен.

Шпионира ли ме Echo?

Както всеки уебсайт или браузър, Алекса колекционира информация за това как я използваме. Амазон оприличава това на начинът, по който работят cookies в уебсайтовете. Алекса знае каква музика слушате, какво имате в списъка за пазаруване и какви други умни устройства имате в дома си, благодарение на командите, които сте използвали към нея. Предполага се, че тази информация може да се използва, за да ви се предлагат допълнителни продукти и услуги, отговарящи на нуждите ви. Въпреки това според опита на много потребители, използването на Алекса не води до увеличаване на рекламите. Използването на браузъра Google Chrome например много по-очевидно води до увеличаване на тематичните реклами, свързани с предишни търсения в Google.

Алекса може и да комуникира с външни услуги, като Uber или Domino’s, дори и с приложения за банкови транзакции. В тези случаи Амазон няма достъп до вашата информация, а връзката между отделните услуги е криптирана. Въпреки това за някои хора доверяването на всички данни за банковата сметка на облачно-базиран домашен асистент с формата на говорител е прекалено голям риск.
Факт е, че Echo или Dot ви слушат постоянно. Но това не е толкова зловещо, колкото звучи. Въпреки, че благодарение на микрофоните с широк обсег, устройството чува всичко, което казвате, то всъщност слуша само за вълшебната дума, която го събужда – “Алекса”. Всичко казно в следващите няколко секунди след това се интерпретира като команда, която се изпраща за обработка в облачните сървъри на Амазон, където се генерира подходящ отговор. Вие може да разберете кога Echo ви записва по светещата синя лента, която се активира, когато то чуе името си. В този смисъл Echo много прилича на куче – чува ви постоянно, но реагира само на ключови думи. Всичко останало просто преминава покрай “ушите” му.

Това не е по-различно и при Siri на Apple или при някои от умните телевизори на Samsung – те по подразбиране слушат за ключови фрази (“Hey Siri” или “Hi, TV”), които да активират търсене или команда, например за усилване на звука или смяна на канала. Според страницата на Амазон с често задавани въпроси, Echo записва звуци само след като чуе името си, но и части от секундата преди това. С всеки запис, който по този начин стига в облака на Амазон, те научават малко повече за вас. Стават ясни факти като това, че харесвате определен филм, тип музика, книги, шеги с животни и други. Ако все пак кажете “Алекса, къде да заровя тялото”, със сигурност полицията няма да пристигне пред вратата ви (казваме го от опит). Дали подобна информация е важна или не, зависи от вашата преценка. Все пак компютърът ви следи всичко, което правите онлайн, благодарение на т.нар. бисквитки (cookies), а Google знае всичко, което някога сте търсили. По начало Амазон иска да продава неща. И то много неща. Затова не се учудвайте ако след като сте използвали skill за сутрешни тренировки, получите e-mail от Амазон с промоция на панталони за йога. Ако добавите моливи в списъка си за пазаруване, няма да е изненадваща и последваща реклама за гумички.

Както винаги включените микрофони, така и събирането на данни повдигат различни въпроси за поверителността на данните. Например трябва ли да предупреждавате гостите си, че в стаята има устройства, които ги слушат (или да ги информирате, че ги записвате, ако имате охранителна камера)? Амазон не прави разлика кой иска да използва устройствата. Това се отнася и за децата. Това, което гарантират от фирмата е, че всички данни, изпратени към сървърите, могат да се видят в приложението на телефона и да се изтрият от там. Изтриването ги премахва отвсякъде и дори от Амазон предупреждават, че това може да повлияе негативно на последващото използване – като изтрием името на любимата си песен например, Echo няма да може да я намери следващият път. Пълната информация за политиката за поверителност на Амазон може да намерите на техния сайт.

С две думи използвайки Echo не рискувате повече от това да използвате която и да е друга онлайн услуга. Използването на Фейсбук например, дава много повече информация за вас и е почти невъзможно да я премахнете от техните сървъри. Все пак ако планирате да обсъждате теми, засягащи националната сигурност и Алекса ви притеснява, винаги може да натиснете бутона за спиране на микрофона в горната й част.

Кой модел на Echo е за мен?

Можем да разделим устройствата на Амазон на два типа – Echo, Dot и Tap (преди Септември 2017) и Plus, Spot и Show (след Септември 2017). Първите три предлагат почти еднаква фукнционалност по отношение на Алекса, но същевременно са достатъчно различни, за да не можем просто да заменим едното с другото или да изберем най-евтиното.
Ако искате пълно Алекса преживяване, без да се налага да свързвате допълнителни колони, оригиналният Echo може да предложи най-пълен набор от функции. Като говорител е достатъчно добър за кухни, офиси, спални и други места, където компактният размер (колкото две бирени кенчета) е по-важен от качеството на звука. Говорителят е проектиран с 360 градусово разпръскване на звука, така че ако го поставите в средата на стаята ще имате цялостно покритие във всички ъгли.

Ако сте по-запален по слушането на музика ще забележите, че от Echo има какво да се желае – басът е малко повърхностен и не всички орнаменти се чуват. Sonos Play 1 е с подобна цена и е много по-добър за музика, но ще трябва да жертвате за това суперсилите на Алекса. Все пак можете да закачите Echo към телефона си и да слушате музика без ограничение от Амазон, но пък не може да го свържете към друга музикална система, както например можете с Echo Dot.

В много по-малък размер и с възможност за свързване към други звукови системи с кабел или Bluetooth, Echo Dot 2, с височина по-малко от 4 см, също е много интелигентен избор. Доставките му започнаха през Октомври 2017.
Дори и в този си вид, Dot ви дава цялата функционалност на Алекса и дори има вграден високоговорител, от който може да се чуват отговори на въпроси, аларми или радио, но не е достатъчно добър за слушане на музика. Затова пък има 3.5мм жак и Bluetooth. Недостатъкът тук е, че за да го чувате, трябва или да разчитате на малкият вграден високоговорител или да оставите включена допълнителната аудио система, към която е свързан.

Amazon Tap е за хора, които искат да заведат Алекса в задния си двор, но вече са инвестирали и в Echo. По-малък от Echo, Tap има подобен по качество говорител, но пък включва и презареждаема батерия и зарядна станция. Това позволява да го носите навсякъде, до където стига обхватът на WiFi мрежата ви. За да удължат живота на батерията, от Амазон не използваха опцията с постоянно включени микрофони при този модел, но един скорошен ъпдейт даде възможност на потребителя да я включва ако е необходимо. В противен случай трябва преди всяка команда ръчно да се натиска бутонът за “слушане” върху самото устройство.

За момента и Echo и Dot (но не и Tap) могат да се използват и с Alexa Voice Remote – дистанционно с микрофон, което спестява провикването от съседната стая, ако искате да изключите лампата, а Echo е далеч. С негова помощ се настройва и силата на звука, но само на устройството, с което е свързано.
Echo Plus ще бъде наличен на пазара в началото на Ноември 2017. Много прилича на Echo, но както се вижда от плюс-ът в името, има и няколко важни допълнения. Освен малко по-големият размер и интеграцията с Алекса, има и вграден хъб за управление на други смарт устройства. Това спестява използването на допълнителни джаджи и skill-ове и улеснява потребителите многократно. Един от големите минуси, които изброихме по-горе е качеството на звука на Echo. Тук този проблем е частично решен с използването на нов тип Dolby Audio 360, което подобрява аудио изживяването.

Echo Spot и Echo Show са най-новите попълнения в семейството на Алекса, като Spot ще бъде наличен в магазините в края на 2017. Те включват нещо невиждано досега в Echo гамата – дисплей и предна камера. Spot освен по името си прилича на Dot и по по-голямата част от функциите си. Присъстват и 3.5мм жак и Bluetooth, но говорителят при Spot е повече от двойно по-голям. Echo Show е по-големият брат на Spot – със 7″ екран и два говорителя. Цветните дисплеи (2.5″ за Spot и 7.0″ за Show) дават възможност за гледане на видео от Amazon Video. За съжаление наскоро Google затвори достъпа до YouTube за новите устройства на Amazon, но пък благодарение на предните камери потребителите могат да използват Spot и Show за видео обаждания, наблюдение на дома, бебешката стая и др.

Кои устройства работят най-добре с Алекса?

Добавянето на допълнителни умни устройства към Алекса става или чрез skill или чрез просто търсене във вече наличните продукти в секцията Smart Home на приложението на телефона. Използването на Echo Plus дава дори още по-големи възможности за избор и улеснява интеграцията поради наличието на вграден Smart Home Hub. Освен задаването на име на всяко от устройствата, Алекса поддържа и създаването на групи от устройства, което позволява управлението на няколко неща заедно. Всяко устройство може да бъде и в повече от една група. Препоръката ни е да давате различаващи се имена на групите, за да не става объркване при грешка в разпознаването на командата.

Някои от възможните обекти за управление са умни LED крушки, smart ключове и контакти, хъбове, термостати и охранителни системи. Philips Hue беше първият продукт, добавен в списъка с приятели на Алекса. Освен вградените команди като включване/изключване/димиране, може да се променя и цвета на крушките. Дори може да се добави и skill в IFTTT, който да променя цвета при дадено събитие. LIFX е подобна на Philips Hue система, но за нея не е необходим централен хъб, а всяко осветително тяло се добавя по отделно.

Умните контакти и ключове на Belkin WeMo дават почти пълен контрол над всички консуматори. За момента недостатък е липсата на възможност за управление на LED продуктите на Belkin, но се очаква в следващ ъпдейт това да се промени. Поради лесната си интеграция и простият начин на комуникация, поддръжката на WeMo в Алекса дава възможност дори на ентусиасти да създават софтуер, който да може лесно да интегрира дори Raspberry Pi и подобни изделия към Echo. TP-Link Kasa е по-евтин вариант на WeMo, но и с по-малко възможности за персонализиране.
Смарт хъбовете SmartThings и Harmony позволяват на Алекса да управлява по-сложни устройства, като например Z-Wave димери и ключове, дори системи за домашно кино.

Термостатите Nest са най-интелигентните на пазара към момента, защото могат да се обучават на база на предпочитанията на потребителите. Въпреки, че са собственост на Google, интеграцията им в Алекса е отлична. Винаги можете да ѝ кажете да включи отоплението в спалнята половин час преди да си легнете или с една дума да оставите цялата къща в режим “почивка” и да пестите енергия и пари докато ви няма. Освен това Алекса ще може да отговаря на въпроси от типа “колко градуса е в хола”, както и да управлява няколко стаи в обща група. Много по-прост и евтин вариант на Nest са термостатите Sensi. Те могат само да променят температурата, но след интеграцията в Алекса, това става още по-лесно.

Системите за сигурност, подобни на Scout, обикновено включват сензори за движение, статус на врати/прозорци и понякога Z-Wave аксесоари. Включването и изключването на алармената система става мигновено с проста гласова команда, последвана от ПИН код. Въпреки това за сега не се получава достатъчно информация за статуса на отделните устройства, но се надяваме скоро да имаме достъп и до пълната фукнционалност.

Допълнение на Alexa с IFTTT

IFTTT, Muzzley и Yonomi са онлайн услуги, които свързват всякакви неща към облачна услуга. Получава се нещо като интернет базирано виртуално устройство, в което са включени всичките ви термостати Nest, ключове и контакти WeMo, LED крушки Philips Hue и др. Това виртуално устройство може да се добави към Алекса, която да започне да командва всичко. Главната идея е да се даде възможност за управление на неща, които попринцип не работят добре заедно или са трудни за настройка по стандартен начин.

За да е възможна тази интеграция, трябва да имате създаден акаунт в IFTTT, която е най-популярна от трите гореизброени услуги. След създаване на акаунта трябва да се добави skill или service в устройството на Амазон, с което възможностите му се разширяват. Понякога това води след себе си усложняване на командите – например IFTTT се отключва с дума “Trigger”, а Yonomi с “Turn on”. Тогава ако използваме и двете, трябва командата към Алекса да изглежда така: “Alexa, Trigger turn on the TV”. Въпреки това с всеки следващ ъпдейт работата с подобни приложения става все по-лесна и най-вероятно скоро няма да забелязваме, че работим с външни за Амазон приложения.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.