Ръководство за Amazon Echo

Най-подробното ръководство за Amazon Echo в България

Ако вече знаеш че има смисъл от Амазон Ехо в България и смяташ да си купиш или подариш Алекса в метална обшивка това е тъкмо за теб. Ако пък заветната умна тонколонка е вече у вас е вече у вас и се чудиш откъде да започнеш пресчкочи частта с поръчката и отиди направо на списъка с настройки и хакове. Макар и относително лесни стъпките за поръчка и настройките, през които трябва да минеш за да може Amazon Echo да работи в България, не са непременно интуитивни. За това решихме да създадем и редовно да обновяваме

Най-подробното ръководство за Amazon Echo в България стъпка по стъпка и на български

Съдържание:

 

Как се поръчва Amazon Echo от България?

Както вече знаеш, Amazon Echo официално се продава само в няколко държави. Което поставя някои ограничения и в начина на поръчката. Ако чакаме Amazon да погледне сериозно към България ще мине време, в което може да изостанем значително от съвременните тенденции. За това предлагам да подходим по типичния за българите начин “Нема начин да нема начин!” и да действаме смело.

Първи вариант е да си купиш Амазон Ехо от някой от българските сайтове като eMag да кажем, но цената би била почти двойна. Освен това в повечето български сайтове срокът на доставка не е много по-малък, защото вероятно не държат тези устройства на склад. Поне ние се сблъскахме с това, като се опитахме да поръчаме от България. Вторият вариант е да направиш директна поръчка от Amazon. За целта трябва да намериш фирма , която може да достави стока от някоя от държавите, в които Amazon оперира. Аз лично съм поръчвал до сега  от 3 държави и съм ползвал 2 доставчика.

3 Amazon магазина с лесни начини за поръчка

Ето 3-те магазина на Amazon от които съм поръчвал и 2-та доставчика, с които съм работил и съм доволен от услугата. Разбира се има безкрайно много други фирми, които извършват тези услуги и те съветвам да избереш, тази която е най-удобна и изгодна за теб. От моя гледна точка най-удобни за България са обикновено Amazon UK, Amazon DE and Amazon US, поради факта че говоря английски и немски. За съжаление никога не съм поръчвал от Amazon FR и няма да мога да препоръчам добър доставчки от Франция.

Доставки от Англия и Германия

За доставка от Англия и Германия съм ползвал многократно GabCo и съм много доволен. Поръчката става с регистрация на сайта им. Там ще видите адрес в съответната държава, до който да направите поръчката си и какви реквизити да включите. От там поемат GabCo и в рамките на около седмица поръчката е при вас. Имайте предвид че с наближаването на коледните празници поради претоварване и на Амазон и на доставчиците тези срокове може да са по-дълги, така че ако планирате подарък – предвидете малко повече време.

Доставки от САЩ

За доставки от американския Амазон бих препоръчал Buy Now from USA, които също съм използвал няколко пъти и смятам че работят много коректно. При тях поръчката се извършва малко по-различно поради вноса от страна извън Европейския съюз. Можеш да се регистрираш на техния сайт и да изпратиш url-а на продукта, който си харесал, заедно с допълнителни уточнения за цена, цвят и модел. Те правят оферта, която включва транспорт и всички митнически услуги и ако си съгласен, след плащане от твоя страна правят поръчката и я доставят. Разбира се това отнема малко по-дълго заради разстоянието, но пък Amazon US обикновено имат най-добрите цени и новите продукти се пускат първо там.

Откъде ще решиш да доставиш е въпрос на лични предпочитания, вариантите са много.

Как се инсталира приложението Amazon Alexa?

За да започнеш да настройваш Амазон Ехо задължително трябва да имаш приложението Amazon Alexa, което се инсталира на смартфон или таблет.

EDIT: Описаните в скритата секция по-долу стъпки вече не са необходими, тъй като приложението вече официално е достъпно от България. Просто потърси Amazon Alexa в Google Play или App Store и го инсталирай.

’Виж

Тъй като устройствата за момента не са официално в България приложението не е налично за изтегляне с български профили. Ето защо се налага да направиш някои малки хитрини. В зависимост от това дали имаш Android или Apple следвай инструкциите за своята операционна система.

Как да инсталирам Amazon Alexa на iPhone/Ipad?

Това ръководство работи и за всяко друго приложение, което има географски рестрикции, независимо от държавата, в която приложението е налично.

1. Стартирай App Store на телефона си.

Избери Apple Appstore

2. В горния десен ъгъл натисни профилната иконка след което избери “Sign Out”. (Ако си още с по-стара версия от iOS 11, просто отиди на таб “Featured” и скролни до дъното на екрана, където ще намериш бутона.)

Избери настройки на профила в AppstoreИзлизане от профила в Appstore

 

3. Отиди в настройките на iPhone-а Settings -> General -> Language & Region и смени езика и региона с този на някоя от държавите, в които Амазон Ехо се продава официално например United Kingdom, United States, Germany… За мен е най-лесно на английски за това избирам US/English(U.S.), но работи по същия начин и с UK и Германия.

QR код за инсталиране на Amazon Alexa App

 

4. В браузъра, който ползваш ( обикновено е Safari) потърси приложението, тъй като директното търсенe в App Store няма да сработи. Натисни линка от iTunes и App Store ще се стартира, като ще попита дали искаш да смениш държавата, от която ползваш приложения на такава, в която приложението може да се свали. Ако сега четеш от компютъра си и се чудиш как да прехвърлиш линка към телефона, може да сканираш QR кода вдясно и бързо да стигнеш до следващата стъпка.

App Store ще се стартира и ще те попита дали искаш да смениш държавата с такава, в която приложението е налично. Натиснете “Change Store“.

Смяна на държавата в Appstore

5. Натисни бутона “Get” до името на приложението.

Сваляне на приложението Amazon Alexa

6. App ще поиска да влезете с Apple ID, създайте ново като натиснете на “Create New Apple ID”.

Създаване на нов AppleID

7. Попълни истински мейл, до който имаш достъп и парола и се съгласи с условията (terms and conditions). Ако мейлът не е истински няма да можеш да направиш верификацията, която се изисква в стъпка 10. Също е важно мейлът да не е бил асоцииран вече с Apple ID. Натисни “Next”

Нов Apple ID - стъпка 1

8. В Payment Method избери “None”, защото няма смисъл да въвеждаш начин за плащане в акаунт за еднократна употреба.

Нов Apple ID - стъпка 2

9. Попълни измислен адрес. Ако искаш ползвай този по-долу или си генерирай свой американски адрес. С телефона процедираме по същия начин – просто ползвай номера по-долу или измисли свой. Телефонът не се проверява, така че номерът не е от значение.

Нов Apple ID - стъпка 3

10. Натисни “Next” и ще получиш мейл за потвърждение в пощата, която регистрира в стъпка 7. Въведи кода от мейла и готово – имаш ново американско AppleID.

Нов Apple ID - стъпка 4Нов Apple ID - стъпка 4

11. Ами това е, сега можеш се върнеш в браузъра или да сканираш QR-кода и отново да опиташ да свалиш приложението. Този път ще работи.

Хубавото е, че след като тези операции са извършени веднъж, можеш да се върнеш към титулярното си AppleID. Приложението ще продължи да се актуализира, въпреки че използваш българския AppStore.

За да започнеш да настройваш Амазон Ехо задължително трябва да имаш приложението Amazon Alexa, което се инсталира на смартфон или таблет. Тъй като устройствата за момента не са официално в България приложението не е налично за изтегляне с български профили. Ето защо се налага да направиш някои малки хитрини.

Как да инсталирам Amazon Alexa на iPhone/Ipad?

Това ръководство работи и за всяко друго приложение, което има географски рестрикции, независимо от държавата, в която приложението е налично.

Как да инсталирам Amazon Alexa на Android?

1. Първо ти трябва приложение за VPN, за да смениш местоположението си за Google Play Store. Вариантите с много, както се вижда от екрана по-долу. Ние се спряхме на Turbo VPN, защото отговаря на важните критерии:  безплатно е и дава възможност за ръчен избор на държавата. н Така можеш да се локализираш в някоя от страните с официална продажба на Amazon Echo. В противен случай ще получиш съобщение че не можеш да изтеглиш приложението. 

Инсталиране на VPN на устройство с AndroidИнсталиране на Turbo VPN

2. Отвори VPN приложението и избери държава. Ние ползваме US, но със същия успех може да е всяка от другите държави, които продават Amazon Echo. След като избереш държава се свържи с VPN  услугата.

Избери държава за VPN Стартирай VPN

3. След това отиди в Настройки->Приложения->Google Play Store и изпълни стъпки 1. Изчистване на кеша, 2. Изчистване на данни и 3. Принудително спиране, както са маркирани на екрана по-долу.

Настройки на приложенията в AndroidСпиране на приложение в Android

4. Сега можеш да потърсиш в Google Amazon Alexa и да натиснеш лика от Play Store. Ако търсиш директно от Play Store няма да намериш приложението.

Търсене на приложението Амазон АлексаИнсталиране на Амазон Алекса

Amazon Alexa за AndroidДокато четеш това, можеш директно да отидеш на страницата на приложението Amazon Alexa.  Ако сега четеш от компютъра си и искаш да прехвърлиш линка към телефона, може да сканираш QR кода вдясно и бързо да стигнеш до следващата стъпка.

5. Линкът се отваря в Play Store. След това приеми условията на Play Store и вече можеш да инсталираш приложението.

Pриеми условията на PlaystoreИнсталиране на Амазон Алекса

6. Натисни “Инсталиране”, Google първо ще поиска да донастрои акаунта ти в Play Store. Натисни “Напред” и после “Пропускане”, за да не въвеждаш начин на плащане, след което приложението се инсталира.

Настройка в PlaystoreНе въвеждай метод за плащане в Android

Честито, приложението вече е на твоя телефон или таблет!

Как се инсталира Amazon Echo?

 1. Включване на Amazon Echo.
  Включи го в контакт с предоставения кабел. Ако устройството е поръчано от Англия или Щатите ще имаш нужда от съответния преходник за техните стандарти. В началото кръга в горната част ще светне в синьо . До 1-2 минути, след като направи нужните проверки кръгът ще стане оранжев и ще чуеш поздрава.
 2. Свързване на Echo към Wi-Fi.
  Следвай инструкциите в приложнието за да свържеш Echo към домашния Wi-Fi. Ако изпитваш някакви затруднения – ето ги стъпка по стъпка:

  • В приложението Alexa отвори навигацията горе вляво и избери Settings.
  • Избери Set up a new device.
  • Ако устройството е било настройвано с друга мрежа натисни бутона в горната част на Амазон Ехо за няколко секунди докато кръгът светне в оранжево. Тогава мобилното ти устройство ще се свърже с твоето Echo. Възможно е да трябва първо да свържеш ръчно двете устройства през Wi-Fi настройките на телефона си. След това наличните Wi-Fi мрежи ще се покажат в приложението.
  • Избери своята мрежа и въведи паролата. Ако не я виждаш скролни надолу или натисни Rescan.
  • После натисни Connect. Ще получиш потвърждение в приложението, че Echo е свързано към мрежата. И готово.
   Съвет: Ако не успяваш да свържеш устройството към Wi-Fi  изключи и включи Amazon Echo от контакта и опитай пак. Ако и това не помага – ресетни устройството като натиснеш бутончето в основата на устройството с с игла или кламер.
 3. Вече можеш да говориш на Алекса.
  Стандартната дума за включване е “Alexa” след което можеш говориш на Echo (на английски) и то ще отговаря на твоите въпроси или ще изпълнява зададените команди. Ако искаш да смениш името – имаш още 3 опции Amazon, Echo или Computer – това се прави отново от приложениетоили уеб интерфейса, избери устройството и след това избери Wake word.

Как да сменя адреса и часовата зона?

Смяна на адреса

EDIT: Вече можеш да зададеш адрес от България. Съответно можеш да питаш “What’s the weather?” и ще получаваш точна прогноза за твоята локация. Промяната става много лесно. Избираш “хамбургер” менюто в горния десен ъгъл на приложението, след което натискаш Settings. От там избираш “Add a street address” и въвеждаш адреса си на английски.

За момента не можеш да смениш локацията си извън държавите, в които Amazon Echo е наличен, по начин който да е лесен и смислен. За това ти предлагам да не се занимаваш с това, а просто да имаш предвид това ограничение. Например когато искаш прогноза за времето, вместо “What’s the weather?” попитай “What’s the weather in Sofia, Bulgaria?” така ще получаваш точна прогноза. Не мога да отрека, че това е неудобство, но поне има решение.

Настройки на АлексаНастройки на Алекса стъпка 2

Смяна на часовата зона

Освен че вече можеш да смениш държавата, не е проблем да смениш часовата зона на българската. Така ще можеш успешно да настройваш аларми и да разбираш колко е часа, само като попиташ. Промяната е отново от Settings.

После избираш своето устройство  и там настройваш часовата зона на Eastern European Time.

Промяна на часовата зона на Алекса

Как да слушам музика?

Ако нямаш много претенции точно какво ще слушаш – Амазон Ехо ти дава доста голяма селекция от радио програми. Например казваш “Alexa play rock!” и Алекса намира някакво радио, по което свири рок. Това работи доста успешно и е напълно безплатно. Но ако точно сега ти се слуша точно определена банда или песен – с радиото няма да стане. За съжаление Amazon Echo не работи с безплатните версии на музикални услуги като Spotify, така че безплатните варианти се изчерпват.

Тук вече трябва да видим платените варианти. Те са основно 2 и ако се чудиш кой от двата прочети това Spotify или Amazon Music (статията е на английски). Аз лично предпочетох Spotify, тъй като е по-евтината и функционалната услуга в този момент. Но отново има малка изненада, доста вероятно е, опцията за Spotify, да е неактивна. Поне при мен беше така:

Неактивна услуга Spotify

Няма да описвам ходенето по мъките с 3 от съпорт центровете на Amazon, само ще ви кажа, че те няма да ви решат проблема. Оказа се че решението е лесно и елегантно. Тъй като сте от България, доста вероятно е настройката на Amazon акаунта за дигиталното съдържание да е също в нашата страна. Промяната е много лесна. Влезте в Amazon акаунта си и отидете на Your Account:

Amazon акаунт

От там отиди на Digital content and Devices->Content and devices:

Настройки на дигиталнто съдържание

След това избери Settings:

Настройки на съдържанието

А после смени държавата си. Ще се наложи да добавиш и адрес – но не е проблем да е измислен. Мисля че най-добрият вариант е да смениш държавата си на САЩ, защото винаги новите неща се появяват първо там и правата са договорени. Съответно имаш най-много възможности за доставчици на услуга за музика. Освен Spotify има Pandora и други, които не бях чувал.

Държава на профила БългарияСмениш ли държавата автоматично Spotify става активен и можеш да свържеш платения акаунт от Spotify с няколко кликвания.

Как да слушам подкасти?

Просто назови любимия си подкаст “Alexa play XXX podcast” и Amazon Echo ще ти пусне последния епизод. Тъй като Alexa ползва TuneIn, като услуга за подкасти – в случай, че подкастът, който търсиш не е наличен там, няма да можеш да го слушаш така. Но има начин, защото устройството позволява да разширяваш функционалността му с нещо като приложения наречени “Skills”.


Как да разширявам фунцкионалността на Amazon Echo със Skills?

Skills са допълнителни умения, които можеш да разрешиш в приложението, които ще обогатят функционалността на Amazon Echo.

За момента не са твърде разнообразни, но има интересни функции. Например за звуци за по-приятен сън, или пък по-богати каталози от подкасти. Ще ви разкажем по-подробно за skills в отделна статия, защото те заслужават внимание.

Надяваме се, че нашето ръководство за Amazon Echo ти е било полезно. Препоръки и въпроси приемаме в коментарите за тази статия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.