Amazon Echo или Google Home

Amazon Echo или Google Home

Когато си купих първият Amazon Echo познавах само един човек с такава джаджа, едва няколко месеца по-късно познавам повече от 10. Като добавим и видимият интерес към този блог и страхотните въпроси, които получаваме в контактната форма , се очертава ясна тенденция. 2018-та се очертава годината, в която умните тонколони ще превземат и нашата родина. И все пак Amazon Echo или Google Home?

Ако се чудиш на коя тонколона да се спреш тук ще направим сравнение на двата най-популярни варианта Amazon Echo и Google Home. За сега няма да включим Apple HomePod, тъй като все още устройството не е пуснато на пазара. От самото начало много ни се искаше да излезем с кратък и ясен отговор, че едната колона е по-добра. За съжаление или за радост се оказа, че всяка има предимства и всичко зависи от предпочитанията на потребителя.

За да е смислено сравнението ще противопоставим Amazon Echo v2 и Amazon Echo Plus с Google Home като най-популярни и средни по клас устройства. Малките версии Amazon Echo Dot и Google Home Mini имат по-скоро поддържаща роля. При тях различията от хардуерна гледна точка са пренебрежими, а софтуерът им е същия като на големите. Обикновено те се инсталират в останалите стаи на жилището като добавка към голямото устройство. Естествено няма много смисъл да купуваш голямо устройство от единия производител и малко от другия, тъй като по този начин губиш предимствата на свързаността на екосистемата. В този смисъл изборът на устройство от по-ниския клас може да се направи лесно след като имаш решение за голямото.

Вариантът да имаш само едно малко или няколко малки устройства е смислен, в случай че имаш по-добро озвучаване вкъщи към което да ги включиш. Това е доста хитър и нискобюджетен вариант. В този случай единствентата препоръка е да са от един вид, за да можеш да се възползваш от възможностите за разговори между устройствата, слушане на музика в няколко стаи и т.н.

Хардуер

Първо искаме да направим едно уточнение. Хардуерът на смарт спийкърите не е от особено решаващо значение стига да е достатъчно добър. В случая с устройствата на Google и Amazon няма причина да се притеснявате, че е пестено от материали, така че това едва ли ще наклони везните. Голяма част от изчисленията се извършват в облака, а самото устройство е по-скоро в ролята на вход за подаване на командата и връщане на крайния резултат. Това е ключова концепция, тъй като е доста вероятно да не се налага да ъпгрейдваш устройството в продължение на години.

Единствено си струва да отбележим като разлика, че Amazon Echo Plus идва с вграден ZigBee смарт хоум хъб. В последните години нараства интересът към системи за домашна автоматизация като интелигентни контакти, системи за мониторинг на състоянието на въздуха, сензори за движение и др., които са базирани на ZigBee или Z-Wave. Причините са лесната интеграция, възможността за създаване на надеждни взаимосвързани мрежи и ниското потребление на енергия, което е особено важно при устройствата, захранвани от батерия. Все повече производители базират “умните” си решения на ZigBee за близко разстояние и LoRa за далечни разстояния. Повече за тези протоколи ще научите в следващата статия за IoT Софтуер. Предвид възможностите за управление в клауд на множество устройства, наличието на ZigBee не е чак такова голямо предимство за Amazon Echo Plus, но прави интеграцията със съществуващи устройства много лесна. Това е и причината на много места да отделят Ехо Плюс като отделен клас устройство в сравнение с Ехо.

Резултат: Без отчетливо предимство. Единственото, което трябва да съобразиш е ако искаш да имаш повече от едно устройство е да са от една марка. Често срещано решение е например Amazon Еcho в помещението, което ще се ползва най-често и Echo Dot в другите стаи, или съответно Google Home и Home Mini. Така ще можеш да използваш всички предимства на екосистемата.

Дизайн

Echo Plus DesingAmazon Echo Plus притежава по-индустриалния дизайн на първото поколение Amazon Echo. Доста хора не бяха очаровани от вида му. Металният корпус и относително големия размер определено не са в негова полза. От друга страна устройството притежава поне две отличителни предимства.

Първото е много удобно хардуерно увеличаване и намаляване на звука с въртящата се горна част, а не с бутони – носталгична препратка към старите телевизори и радиа. Удобно при манипулиране при слаба светлина, ако не искаш да говориш.

Второто предимство, е светлинната индикация видима от множество ъгли, че устройството слуша или изпълнява команда. Светлината се мести по посоката от която идва командата и дава добра визуална обратна връзка. Това е силно предимство в случай, че си далеч от устройството и не си сигурен, дали те е “чуло”. Аз редовно подвиквам на моят Amazon Echo от 7-8 метра.

Варианти на външния вид на Amazon Echo

Amazon Echo е стъпка напред в дизайна на Amazon с множеството различни варианти на обшивката и по-малкия размер на устройството. Светлинната индикация че слуша или изпълнява команди е запазена. Новото поколение има по-стилен вид, но намаляването и увеличаването са преместени на бутони в горната част на устройството. Това спестява от височината, но е относително по-неудобно, ако смяташ да променяш силата на звука ръчно.

google home дизайнЗа разлика от първия Amazon Echo дизайнът на Google Home се радва по-скоро на симпатия. Близостта на външния му вид до high-end ароматизатор или нещо свързано със СПА изглежда допада на повечето хора. На нас също. Наличието на капацитивен дисплей в горната част и шарените мърдащи кръгчета в цветовата гама на Google са едно приятно допълнение. Възможността да сменяш обвивката, също ще допадне на хората изкушени от интериорния дизайн. Ръчното увеличаване и намаляване става с плъзгане на пръст по капацитивния дисплей, което също е доста удовлетворяващо. В случай че е поставен правилно дисплеят в горната част се вижда добре и от далече, но наличието на бутон от страната на гърба заблуждава, че това трябва да е предната част.

Резултат: Нашето виждане е, че дизайнът без функционалност е безсмислен. Поради факта, че не гледаме на смарт колоната като аксесоар, а по-скоро като допълнителна функционалност вкъщи се двоумим между Amazon Echo Plus и Google Home. Все пак Google Home печели.

Звук

Amazon Echo Plus и Amazon Echo са с по-голям размер на говорителя, което прави звука им по-добър. Ако по-големия размер не е предимство за двете устройства като цяло, то в този случай е. Google Home също има много приличен звук, но е малко по-глух и по-басов от звука на устройствата на Amazon.

От друга страна ако ползваш Spotify и не искаш да плащаш – с Amazon Echo няма да имаш късмет, тъй като той работи само с платената версия на услугата. Google Home от своя страна работи и с безплатната, която както знаеш е по-ограничена, но има най-добрата цена – 0.

Резултат: Ако ще ползваш смарт спийкъра основно да си поръчваш каква музика да ти пусне – най-добре се насочи към Amazon Echo. Все пак ако не ти се плаща за музика и искаш да ползваш Spotify – Google Home е твоят вариант.

Софтуер

Може би най-важно е да отбележим, че софтуера на устройствата се актуализира постоянно и те стават все по-добри. Войната между производителите на устройства ще бъде спечелена на това поле. В този смисъл е трудно да се каже със сигурност как ще се развият нещата в средносрочен и дългосрочен план.

Например преди 3 месеца Alexa не беше в състояние да отговори на въпроса “Which are the 10 largest cities in the world?” – просто не даваше никакъв отговор, докато Google Assistant безпроблемно прочиташе списък от десет града. В момента отговорът на Alexa е доста по-задоволителен от този на Google.  Забавното е, че резултатите са различни, оставяме на теб да прецениш, кой е прав.

Интегриране с домашна автоматизация

Нито Echo нито Home са система за умен дом сами по себе си, но тяхната способност да служат като удобни контролери за популярни смарт хоум устройства ги прави централни фигури във всеки умен дом. Те не са хъбове като SmartThings или Wink. По-скоро те служат като универсални дистанционни с гласова активация, които свързват разнообразни, често конкуриращи се устройства с иначе трудна интеграция. В този смисъл Echo е явен победител защото може да контролира много повече устройства за умен дом от Home, включително Nest, Philips Hue, Samsung SmartThings, LIFX, Lutron Caseta, Belkin Wemo, Wink, Alarm.com, и др. Като добавим и Echo Plus с вградена съвместимост със Zigbee  Amazon е с повече от едни гърди напред. Google постепенно наваксва разликата с Amazon, но все още има доста път до изравняване на възможностите.

Echo поддържа някои устройства без допълнителни настройки, но за други ще трябва да инсталираш допълнителен Skill. За продуктите, които не изискват Skill просто намираш своето устройство в секцията Smart Home на приложението Alexa, и то ще го намери. След като го намериш ще трябва да го наименуваш (напр. Living Room Light). Също така можеш да го добавиш към група от устройства (например All Lights). Така можеш да управляваш много устройства с една команда към групата. Едно устройство може да бъде в повече от една група, което гарантира възможност за лесно изпълнение на различни сценарии. Все пак е важно имената на устройствата и групите да звучат достатъчно различно, за да не се обърка Alexa.

Google Home от своя страна доста добре управлява устройствата с които работи, но броят им далеч не е толкова голям колкото при Echo. Все пак понякога интеграцията с Home по-лесна за ползване. Например интеграцията с Nest работи при команда “Hey Google, make it warmer” за увеличаване на температурата. С Echo, ще трябва да кажеш доста по-неестественото “Alexa, turn living room Nest to 24 degrees,” и ако не го кажеш правилно няма да сработи. Това няма значение обаче, ако Home не работи с устройството което имаш намерение да ползваш.

Резултат: Amazon Echo Plus устройството е позиционирано като хъб за домашна автоматизация, но дори да се спреш на Amazon Echo пак ще можеш да управляваш повече устройства от Google Home.

Отговаряне на въпроси

Основното предимство на Google Home пред Echo и Alexa е хм, Google. Home опитва да отговаря на повече въпроси, предоставя повече контекстуална информация и обикновено дава по-дълъг, макар и не винаги по-информативен отговор. През март 2017 една компания за дигитален маркетинг  прави тест, в който група хора успява да зададе 5000 въпроса на всяко от устройствата. Google Home прави опит да отговори на 60%, докато при Echo процентите са едва 20. И двете устройства успяват да отговорят вярно на около 80% от въпросите. Както казах и по-горе тази ситуация е доста динамична тъй като и двата изкуствени интелекта стават по-умни постоянно. Но като че ли за сега Google Home продължава да се справя по-добре с естествения език, т.е. когато въпросите са зададени както бихме питали човек, а не машина.

Двете устройства се справят доста добре с математиката, факти от географията и историята, както и превръщането на мерки и теглилки от една в друга.

Резултат: Google Home защото се справя по-добре с естествения език и като цяло генерира по-точни отговори, заради изкуствения интелект на Google и отчитането на контекста, но все пак както виждаш от видеото по-горе, в някои случаи отговорите на Alexa са по-информативни.

Заключение

Както виждаш еднозначният отговор не е лесен. За нас като че ли Amazon Echo печели с малко заради нещата, за които най-вече го ползваме, а именно слушане на музика и гласово дистанционно за домашната автоматизация. Фактът че ползваме разнообразни, а понякога и екзотични устройства, с които експериментираме определено накланя везните към устройствата на Amazon. Но за това друг път.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.