Apple HomePod

Стартът на Apple HomePod ще бъде отложен

Всички очаквахме новия и смарт спийкър на Apple – HomePod, да излезе през декември, както бе обявено от компанията. Сега лансирането бе отложено за “началото на 2018”, но компанията не се ангажира с конкретни дати.

В изказване за The Verge, от Apple  споделят: “Нямаме търпение потребителите да изпитат HomePod, нашата иновативна безжична тонколона за дома, но имаме нужда от още малко време, преди да е готова за нашите клиенти.”, след което казват “Ще започнем да доставяме до САЩ, Англия и Австралия в началото на 2018.”

Анализ

Тази новина, може да е голям удар по имиджа, а и евентуалния пазарен дял на Apple, след през есента имаше лансирания на първия смарт спийкър на Sonos с Алекса, по-евтиния вариант на Google’s Home Mini, и цялата банда от нови Амазон Echo устройства. Тук дори не броим всички останали компании, които произвеждат тонколони, които правят къде по-успешни, къде не дотам, опити да натъпчат гласов асистент в устройствата си.

От официалното заявление е трудно да се разбере каква е причината за забавянето.При всички случаи, обаче е нещо сериозно, защото изпускането на коледния период ще има сериозно негативно влияние на продажбите. Предположенията са за проблеми с разпознаването на гласа или интеграцията със Siri, тъй като Apple вече отдавна демонстрира звука на новото си устройство, който е доста добър, както бихме могли да очакваме.

Нашата оценка на ситуацията с Apple HomePod

Ние разбираме добре колебанието на Apple, тъй като те вероятно ще имат само един шанс да лансират смарт спийкър. Пазарът едва ли ще им прости провал, особено след като последните им телефони, а и други устройства (дори няма да споменаваме iOS 11) не успяват да повторят блестящите успехи на предшествениците си. Освен това има поне 2 основни фактора, които не са в полза на HomePod:

Цена

Цената на HomePod е обявена за 350$, докато основните устройства на конкуренцията Google Home и Amazon Echo са в диапазона около 100$. Разбира се знаем, че феновете на Apple обикновено са много по-малко ценово чувствителни. Стига устройството да е наистина добро това вероятно няма да е огромен проблем пред успеха му, но това не е всичко.

Изкуственият интелект на Siri

Много сравнения между изкуствените интелекти на големите играчи, поне на този етап отдават предпочитания Amazon Alexa и Google Assistant пред Apple Siri. Въпреки, че все още няма отявлени победители и губещи в това състезание, би ли дал три пъти повече пари, за да ползваш изкуствен интелект, който се справя почти толкова добре, колкото другите?

Извод

Ние не бихме чакали за HomePod, устройствата и на Google и на Amazon се справят доста добре. Освен това идва  Черния петък и Cyber Monday, където ще има възможности за добра покупка.

Какво мислиш ти? Ще се радваме да споделиш в коментарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.