YouTube се върна на Amazon Echo Show

YouTube отново на Amazon Echo Show, но…

Умна тонколона управлявана от изкуствения интелект на Amazon – Alexa, a и с екран, на който можеш да гледаш видео – това е Amazon Echo Show. Звучи като доста добра идея , но може би си спомняш, че наскоро съобщихме как Google забрани YouTube в Amazon Echo Show и опита да отреже крилата на устройството. Е, положението при тези джаджи е изключително динамично. Тези дни YouTube отново работи на Еcho Show, но… доста по-различно.

 

Предходния интерфейс, който беше много красив и видимо специално разработен от Амазон, за потребителите на Echo Show, се оказа ябълката на раздора. Според Google той нарушаваше условията им за ползване на услугата. Сега нещата изглеждат доста по-грозно. Вече, когато ползваш YouTube през устройството виждаш неоптимизирана версия на уебсайта на YouTube и дори клиповете не се пускат стандартно на цял екран. Единствено при търсене на видео отново се ползва оптимизирания интерфейс, който е и по-удобен и по-красив. Това е доста компромисен вариант, особено след като знаем как би трябвало да бъде, но пак е по-добре от нищо. Освен това новият начин на показване очевидно не нарушава правилата на Google.  Съответно всички могат да са поне умерено доволни.

Естествено няма как да знаем какво се случи, когато Google спряха YouTube, нито сега, когато услугата се появи обратно. Вероятните причини за раздора извън официалните са поне две:

Конкуренцията при смарт спийкърите

Според нас Google искаше поне малко да влоши позицията на Amazon при смарт спийкърите преди празниците. Да не забравяме (поне за сега) доминантната позиция на Amazon на този пазар и тяхното предимство да са първи от големите играчи на него.

Рекламата продавана от Google

Не са за подценяване и пропуснатите възможности за реклама. Много вероятно е, част от рекламите в YouTube да се ограничават в предходния интерфейс (например тези в страни от видеото). Колкото и голяма компания да е Google, не трябва да забравяме, че и до ден днешен техният основен източник на доходи е рекламата (~88%!), която продават в своята екосистема от услуги. Ето защо те поне в обозримо бъдеще, едва ли биха направили компромис с нещо, което застрашава този приход.

От друга страна вероятните причини за завръщането са:

  • евентуално помирение между компаниите, са или че този взаимен компромис е удовлетворителен и за двете страни
  • по-вероятно (предвид неубедителния вид на интеграцията) всяка от страните търси начин за по-убедителна победа, а примирието е само временно

Все пак важното е, че YouTube отново може да се ползва на Show, което прави устройството доста по-интересна покупка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.